Alapige: Mk 8:13-21

 Letöltés, meghallgatás!

Alapige: Mk 4:30-34

Lekció: Jel 7:9-14

Letöltés, meghallgatás!

 

30Majd így folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát, vagy milyen példázatba foglaljuk? 31Olyan, mint a mustármag: mikor elvetik a földbe, kisebb minden magnál a földön, 32miután pedig elvetették, megnő és nagyobb lesz minden veteménynél, és olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészket rakhatnak az égi madarak.” 33Még sok hasonló példázatban hirdette nekik az igét úgy, amint megérthették. 34Példázat nélkül nem is szólt hozzájuk, maguk között azonban tanítványainak megmagyarázott mindent.

1. A keresztyénség nagysága

A National Geographic magazinban egyszer volt egy térképmelléklet, amely a globalizációval kapcsolatban mutatta be azt, hogy egy-egy világmárka mennyire elterjedt a földkerekén – mint mondjuk a Coca Cola, a Toyota és hasonlók. És ahogy néztük ezt a térképet az egyik barátom megállapította, hogy a keresztyénség azért ezeket a világmárkákat megelőzi, a Jézus Krisztusban való hit kiterjedtebb a Glóbuszon, mint a világmárkák közt vezető Coca-Cola. A világ legnagyobb vallása a keresztyénség, a vallások közül a legerőteljesebb és legigazabb üzenete Jézus Krisztus evangéliumának van. És most nem is a tömegekre gondolok, hanem arra, hogy mennyire szétterjedt a keresztyén hit a világban.

Tovább olvasom

Alapige: Mk 1:9-15

Lekció: Mk 1:1-8

Letöltés, meghallgatás!

 

Holnap kezdődik a gyermekek tábora, ami szombaton egyből az ifitáborral folytatódik, jövő héten nem leszek itthon vasárnap sem, így ha most folytatnám Melkisédek történetével a Zsidókhoz írt levél magyarázatát, meg kellene szakítani.

Mivel a héten végére érünk a református kalauz szerint az Apostolok cselekedeteiről írott könyvnek és a Márk evangéliumába kezdünk bele, így most Jézus szolgálatának kezdetébe és próbájába fogunk beletekinteni.

Márk az az evangélista, aki mindenféle bevezetés nélkül egyből Jézus messiási szolgálatával kezdi meg evangéliumát. Nincsenek születéstörténetek, mint Máténál és Lukácsnál, nincs egy mély teológiai bevezetés, mint Jánosnál. Rögtön azzal kezdi, hogy Keresztelő János színre lép, mint Jézus előkészítő prófétája és azután már Jézus jön is, megkeresztelkedik a Jordánban, majd egy rövid utalás erejéig beszél Márk Jézus megkísértéséről, majd arról, hogy Jézus prédikálni kezd. Alapigénk a Mk 1:9-15

Tovább olvasom

Alapige: Mk 15:39

Lekció: Mk 15:33-41

Letöltés, meghallgatás!

 

Jézus halálának eseményeinél sokféle embert láthatunk és figyelhetünk meg. Ott vannak a kereztrefeszített rablók, akiket Jézus jobb- és balkeze felől feszítettek keresztre. Ott vannak a kivégzést szorgalmazó főpapok és írástudók, vannak ott egyszerű kíváncsiskodók, akik végignézik az egész kivégzést, vannak akik csak arra járnak, de azután tovább is mennek. Vannak, akik a kíváncsiskodásnál aktívabban vesznek részt az eseményekben, mint például az az ember, aki ecettel itatja Jézust, és ott vannak a távolabbról figyelő asszonyok, akik Jézus követői voltak, és akik szolgáltak neki. Mindenkiről lehetne beszélni, vagy éppen együtt az összesről, de Márk mégis ráirányítja a figyelmet egy emberre, aki különbözik az összes többitől. A századosra, a katonatisztre, aki az egész kivégzést vezette. Sem előbbi életéről, sem további sorsáról nem tudni semmit, de úgy tűnik, hogy a keresztnél történtek döntő befolyást gyakoroltak az életére. Van is olyan, akinek a fantáziája beindult a százados kapcsán és írt az ő életének folytatásáról egy regényt „És köntösömre sorsot vetettek” címmel. Bár a regény fikció, mégis a századosnak a kereszt tövében elhangzó mondata jó kiindulási pontként szolgál.

Tovább olvasom

Igehely szerint

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok