Élő istentisztelet hallgatás

Bejelentkezés

Az igazi dávidi királyról

Korona

Ahogy haladunk előre a Krónikák könyveiben egyre másra váltogatják egymást a királyok. Ha megfigyeljük a Krónikák írója elsősorban Júda királyaival foglalkozik, akik Dávid leszármazottai voltak. Mire mutatnak elsősorban ezek a történetek?

Ahogy később a többi dávidi király esetében is, Salamon trónra emelkedésekor, Isten kinyilvánítja: „Atyja leszek, és ő a fiam lesz.” (2Sám 7:14 vö. Zsolt 2:7) Ez a szakasz megígéri Dávidnak (kb. Kr. e. 1000) hogy uralkodói dinasztiája soha nem ér véget. Isten fokozatosan hozza nyilvánosságra azt, hogy hogyan teljesíti be ezt az ígéretet. Kevesebb mint három évszázaddal később Ézsaiás próféta előre lát egy királyt a „Dávid trónján” akinek „uralma növekedésének és a békének” soha nem lesz vége, akit úgy fognak nevezni, hogy „Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya és Békesség Fejedelme” (Ézs 9:6-7) Más szakaszok pontosan körbeírják ezt az eljövendő dávidi királyt, néha „Messiás”-nak nevezve őt, máskor Isten legfőbb Pásztorának. (vö. Ez 34:1-24). Jézus, Isten Fia ragaszkodik ahhoz, hogy ő megkapta az Atyától a felhatalmazást arra, hogy ő legyen az a bizonyos jó pásztor (Jn 10:1-18) Márk evangéliuma pedig azzal kezdődik, hogy bejelenti Jézusról, hogy ő a  Messiás (amivel szinte bizonyosan a dávidi királyra utal), az Isten Fia (Mk 1:1), és ezt meg is erősíti szinte azonnal Jézus megkeresztelésének történetével, amelyben hang hallatszik a mennyből: „Te vagy az én szeretett fiam” (Mk 1:11)

Amikor Márk evangéliuma a végéhez közeledik és a százados, aki tanúja volt Jézus halálának felkiált, „Bizony, ez az ember Isten Fia volt!”, bármennyire is pogány fogalom az, amit a százados kifejezése sejtet, Márk olvasói felismerték, hogy Jézus az, leginkább hogy ő megígért dávidi király, a Messiás. Jézus ebbe a királyi szerepbe legteljesebben a halálból való feltámadása által lép be (Rm 1:3-4). Amikor a Zsid 1:5 összeköti Jézust a 2Sám 7:14 ígéretével, abban nem keveredik össze Salamon Jézussal, de hozzáköti őt a dávidi királyság vérvonalához úgy, hogy benne jut csúcsra a Dávidnak tett ígéret. Ez az angyalok fölé emeli őt, mert csak ő uralkodik tökéletesen mennyei Atyja nevében.

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok