Alapige: Apcsel 7:54-60

Lekció: Apcsel 6:8-15

Letöltés, meghallgatás!

 

A mai napon nem megyünk tovább a Zsidókhoz írt levélben – amit remélem a jövő héten megteszünk. Két ok miatt van ez így. Az egyik ok az, hogy mivel a soron következő szakasz a Szentírás ún. nehéz textusai közé tartozik, helyes megértése nagyon komoly körültekintést igényel, éreztem, hogy még foglalkozni kell vele ahhoz, hogy úgy mondhassam el az üzenetét, hogy valóban érthető legyen.

A másik ok pedig az, hogy a héten a napi igék egyik szakasza az Apostolok Cselekedeteiből olyan erővel ragadott meg, hogy már a hét közepén éreztem azt, hogy ezzel az igeszakasszal Istennek terve van. Mégpedig azért, mert erősen összefügg gyülekezetünk éves vezérigéjével, és még arra is egy jó bibliai példa, hogy mit jelent az, hogy valaki nemcsak a könnyű eledellel, a tej italával táplálkozik, hanem kemény eledellel is.

Hétről hétre elhangzik a bátorítás a köszöntésben: „Nézzünk fel Jézusra …” De vajon amikor felnézünk látjuk is őt? Talán ismerjük a mondást: „Ne csak nézz, láss is.” Meglátjuk-e Jézust, miközben felnézünk rá? A mai történetünk üzenete ebben a látásban akar a segítségünkre lenni.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 5:11-14

Lekció: 1Kor 3:1-5

Letöltés, meghallgatás!

 

Az utóbbi időben többször hallottuk azt a kifejezést, hogy pedagógus életpályamodell. Ez egy olyan rendszer, amiben egy pedagógusi pályára lépő ember meghatározott keretek között fejlődhet a szakmájában, és léphet előre a szakmai fejlődés útján, amihez hozzátartozik a fizetés emelkedése is. A szándék szerint egy kiszámítható és ösztönző rendszer ez, amelyben a pedagógusok úgy léphetnek a pedagógusi pályára, hogy a nyugdíjig folyamatosan fejlődhetnek.

Életpályamodell. Ezen a kifejezésen egy kicsit elgondolkodva eszembe jutott, hogy vajon a keresztyén életnek van-e ilyen életpályamodellje? Persze nem feltétlenül pontról pontra szabályozva, de mégis egy életpálya, amit láthatunk magunk előtt, és még csak nem is az életünk végéig, hanem még azon túl is. A Szentírás szerint van ilyen életpályamodell. Belépünk ebbe, amikor elfogadjuk Krisztus meghívását a kegyelembe és a követésébe. Így Krisztus egy új életpályát jelöl ki, amelynek egyik jellemzője a folyamatos lelki fejlődés egészen addig meg nem érkezünk Krisztushoz.

És valahogy sok keresztyén élete mintha nem egy ilyen menny felé tartó életpályát mutatna be, hanem egy helyben topogást, a világ útján való szédelgést és nem azt a fajta céltudatosságot, amiről Pál apostol azt írja:

„… ami előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”1

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 5:1-11

Lekció: Zsolt 110:1-4

Letöltés, meghallgatás!

 

Kellenek-e a papok? Szükség van-e a papokra? Szükség van-e egy papi rendre ahhoz, hogy az emberek Istenhez közelíthessenek?

A reformáció egyik nagy lépése volt az, hogy eltörölte azt a fajta papi rendet, ami a keresztyénség évszázadai során kialakult és beékelődött az emberek és Isten közé. De a papi rend eltörlése a protestantizmusban azt jelenti-e, hogy az embereknek tényleg nincs szüksége közbenjáróra ahhoz, hogy Istenhez közelíthessenek? Félreértenénk a reformációt, ha így gondolnánk, ugyanis a Szentírás egészen világosan elmondja, hogy igen, az embereknek szükségük van közbenjáróra ahhoz, hogy megtalálhassák az utat Istenhez.

A húsvéti istentiszteleten már úgy beszéltünk Krisztusról, mint nagy főpapról, aki áthatolt az egeken. És azt láttuk, hogy Jézus olyan főpap, akiben éppen ezért teljesen bízhatunk, mert őáltala az Isten trónja a kegyelem trónja, amihez bátran mehetünk Jézus nevében, ha segítségre van szükségünk, miután elbuktunk a bűnben, vagy amikor érezzük, hogy hatalmas erővel vesz körül bennünket a kísértés. Ekkor annak az erejébe kapaszkodhatunk, aki minden tekintetben ugyanúgy lett megkísértve mint mi, de az ő kísértései nem végződtek bűnben.

Tovább olvasom

Alapige: Lk 14:15

Letöltés, meghallgatás!

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates