Alapige: Zsid 7:26-28

Lekció: Mt 16:24-27

Letöltés, meghallgatás!

 

Pénteken Bakonybélbe kirándultunk azért, hogy meglátogassuk a Pannon Csillagdát. Sikerült is, de mivel a kutya is velünk kirándult, a család bement a Csillagdába, én pedig vállaltam, hogy kint maradok a kutyával és megvárom őket. Azt beszéltük meg, hogy az apátsági templom előtti parkban találkozunk. Nagyjából két és fél órát vártam rájuk, de közben akadt egy beszélgetésem. Egy idős hölgynek nagyon tetszett a kutyánk és a bejárat előtt ülve a padon beszélgetni kezdtünk. Elmondta, hogy Budán nőtt fel, 57-ben mentek el Magyarországról, azóta Angliában él, nagyon ritkán tud hazajönni Magyarországra, és hogy mennyire a szíve csücske a Bakony. És ahogy beszélgettünk megakadt a szeme a templombejárat jobb oldalán álló fakereszten, amire ez volt felírva: „Ments meg a lelkedet!” És hangosan felolvasta, azután elhallgatott. A csöndben megkérdeztem: „Tudja, hogyan mentse meg a lelkét?” Gyors és határozott választ adott: „Nem.” És akkor csak annyit mondtam: „Az tudja megmenteni a lelkünket, aki meghalt a kereszten. Jézus.” Azután csak hallgatott. És valahogy azt éreztem, hogy akkor bezárult. Miután elment, csak imádkozni tudtam érte, hogy ez a mondat olyan magként hulljon a szívébe, ami megfogan benne és tényleg megmenti az életét.

Egy idős hölgy, aki az élete végén még nem tudja, hogyan mentse meg a lelkét. És ott volt bennem a kérdés: Vajon, akik itt vagyunk tudjuk-e a választ a kérdésre? Tudjuk, hogy hogyan menekülhet meg a lelkünk a kárhozattól? Tudjuk-e valóban, hogy hiába nyerjük meg az egész világot magunknak, ha közben a lelkünk kárt vall?

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 7:25

Lekció: Zsolt 141

Letöltés, meghallgatás!

 

Van egy kedves kis holland anekdota a szigorú kálvinizmus hazájából, Hollandiából. Egyszer egy öreg holland kálvinista azt mondta: „az üdvösségemben Isten is megteszi a magáét, meg én is megteszem a magamét”. Erre a szigorú kálvinista dogmatikus összevonja a szemöldökét és megdorgálja: „Hogyan gondolja ezt, mi nem tudunk együttműködni Istennel az üdvösségünkben, az kizárólag Isten munkája? Hát nem hiszi, hogy csak és kizárólag kegyelemből lehet üdvösségünk, mi ahhoz semmit sem tehetünk hozzá?” „Hát én úgy gondolom, hogy én folyamatosan futok Isten elől, Isten meg jön utánam és utolér.” – felelte az öreg holland.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 7:11-25

Lekció: Mt 5:17-20

Letöltés, meghallgatás!

 

Egy José Rodrigues dos Santos nevű portugál újságíró, haditudósító és egyetemi tanár regényírásra adta a fejét és már magyarul is több könyve megjelent, ezek közül olvastam néhányat. Van olyan regénye, amelynek középpontjában az iszlám fundamentalizmus áll, és van olyan, aminek a középpontjában Jézus személye és a Biblia. Amit az iszlám fundamentalizmusról írt, az nagyon tetszett, amit Jézus személyéről és a Bibliáról, az nagyon nem. Egy muszlim vsz. pont fordítva lenne ezzel. De miért is nem tetszett a Jézus személyéről és a Bibliáról írt regénye, amelyen „Végső titok” a címe. Két dolog miatt. Egyrészt azért, mert támadja a Biblia hitelességét, amihez felhasználja a liberális bibliakutatás megállapításait. Másrészt a történeti Jézus személyét teljesen elválasztja a hit Krisztusától, és teszi ezt úgy, hogy közben önkényesen a Bibliára hivatkozik – és a názáreti Jézust gyakorlatilag úgy mutatja be, mint egy bukott Messiást, akit a rómaiak öltek meg lázadásért és nem támadt fel a halálból. Közben az író olyan alaposan felkészült, hogy egy hitetlennek, vagy egy a Biblia igazságaiban járatlanabb hívőnek komoly meggyőző erővel ír. Az egyik visszatérő gondolata, hogy a Szentírás tele van ellentmondásokkal és ezért nem igazán megbízható forrása a hitnek.

Tovább olvasom

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates