Alapige: Zsid 10:19-23

Lekció: Lk 15:11-24

 Letöltés, meghallgatás!

 

Egy nap George kifeszített egy kötelet a Niagara felett, és közölte a körülötte álló emberekkel, hogy végigmegy a kötélen biciklivel. Az emberek felhördültek, de amint látták, hogy George valóban leveszi a gumikat a bringája kerekéről és a kötélre állítja a szerkezetét, biztatni kezdték. Ahogy haladt, az emberek egyre hangosabban kiabáltak: – Gyerünk George! Hiszünk benned! Meg tudod csinálni, hiszünk benned! George átért a túlpartra, majd visszafordult, és az emberek és üdvrivalgásától kísérve visszakerekezett. Az emberek éljenezték, ünnepelték:

– Fantasztikus voltál, George, hittünk benned, tudtuk, hogy megcsinálod!

– Na, akkor ki ül fel a vázra, hogy átvigyem? – kérdezte George. Az emberek döbbenten, kissé haragosan húzódtak vissza.

– Senki sem bízik bennem? – kérdezte George – Hisz az előbb még mindannyian hittetek.

Ekkor a tömegből előlépett egy kislány, és azt mondta, ő felül a vázra, és átmegy George-dzsal. Az emberek felbőszültek erre, szidni kezdték George-ot, amiért egy gyerek életét kockáztatja. Ahogy azonban a bicikli a túlpart felé közeledett, elnémultak. A kerékpár a túlparton visszafordult, és ahogy közeledni kezdett, a néma csendet ismét az éljenzés, az üdvrivalgás váltotta fel.

– Fantasztikus vagy, George! Hittünk benned, és megcsináltad! Ekkor valaki megkérdezte a kislányt:

– Hogyan volt annyi bátorságod, hogy felülj a vázra George elé?

– Úgy, hogy ez az ember az apám. És nem csak hiszek, hanem bízom is benne.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 1:4-12

Lekció: Zsolt 2

Letöltés, meghallgatás!

 

Az angyalok mindig is izgatták az emberek fantáziáját. Milyenek is lehetnek az angyalok, milyen az életük? A régi korok festői és szobrászai kis szárnyas pufók babáknak, esetleg fenséges fehér szárnyas lényeknek ábrázolja őket. Valami másnak mint amilyenek mi vagyunk, de egy kicsit mégis emberinek.

Wim Wenders díjnyertes filmje a „Berlin fölött az ég” – amiből aztán készült egy amerikai változat is Angyalok városa címen –, olyan lényeknek ábrázolja az angyalokat, amelyek megfigyelik az embereket, időnként inspirálják őket. Az emberek számára láthatatlanok, nem érzékelhetőek, legfeljebb valami meghatározhatatlan sugallatként. Wim Wenders angyala azonban elégedetlen ezzel az angyali léttel. Szeretne emberré válni, akár azon az áron is, hogy feladja halhatatlanságát. (Az más kérdés, hogy az angyalok halhatatlanok-e. A Biblia nem állítja az angyalokról, hogy halhatatlanok lennének, bár tény, hogy nem emberi értelemben halandóak). Szóval Wim Wenders angyala szeretne ember lenni, szerelmes lenni – mert az az angyaloknak nem jár.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 1:1-3

Lekció: Jn 5:37-40

Letöltés, meghallgatás!

 

Gyülekezetünk ez évi Igéje nem véletlen („Nézzünk fel Jézusra”). Nem abban az értelemben gondolom, hogy semmi sem véletlen, hanem abban az értelemben, hogy már régóta érlelődött bennem egy a Zsidókhoz írt levélről szóló igehirdetés sorozat, és ahogy Istentől kértem és kerestem erre az évre a vezérgondolatot újra és újra ehhez az igéhez vezette a gondolataimat, és amikor már többedik alkalommal ez visszhangzott a szellememben, hogy „Nézzünk fel Jézusra …”, akkor megkerestem a Bibliában. És azzal, hogy a Zsidókhoz írt levélből szólal meg ez a bátorítás, egyértelmű indítás volt Istentől, hogy a Zsidókhoz írt levél alapján mondott igéken keresztül akar Isten beszélni velünk. És bár a teljes Írás Krisztusról szól, Őrá mutat, ahogy erről Jézus is beszélt a lekciónk szerint, ez ugyanannyira igaz a Zsidókhoz írt levélre, ami következetesen és módszeresen teszi azt, amire felszólít: végig Jézus Krisztusra mutat, hogy rá nézzünk.

Így máris kezdjünk bele ennek a levélnek a megismerésébe, ami mi mással kezdődhetne mint Krisztusra mutatással. Mai alapigénk a Zsid 1:1-3

Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit örökösévé tett mindennek, aki által a világot teremtette. Ő Isten dicsőségének a kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget, aki miután minket bűneinktől megtisztított, a mennyei Felség jobbjára ült.

Tovább olvasom

Alapige: Fil 2:5-11

Lekció: Mik 6:6-8

Letöltés, meghallgatás!

 

Fegyveres erőknél és testületeknél komoly büntetésnek számít a lefokozás. Komoly mulasztást, vagy engedetlenséget kell ahhoz elkövetni, hogy valakit lefokozzanak; és ha már manapság ez nem is jár együtt tudatos megszégyenítéssel, mint régen, de azért szégyenszámba megy. Sőt az előléptetés annyira természetes része a rendőri és katonai szolgálatnak, hogy már az is szégyen, ha valakit nem léptetnek elő.

De nemcsak ezeknél a szervezeteknél számít az előbbre jutás. Teljesen természetes emberi törekvés, és általános magatartásforma, hogy „törekedj felfelé”. De ez a „felfelé törekvés” egyáltalán nem új szenvedély az emberek életében, visszanyúlik egészen az Éden kertjéig, Ádám és Éva napjaiba. Gondoljunk csak arra, hogy mi volt a mézesmadzag, amivel az ördög rávette őket arra, hogy egyenek a tiltott gyümölcsből: feljebb juthattok; „olyanok lesztek mint Isten.” Ez egy törvényszerűség az ember testi természetében. Ahogyan az iránytű mutatója mindig észak felé fordul, ugyanúgy az emberi ösztön iránytűje mindig felfelé mutat.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 12:1

Lekció: Zsid 12:1-3

Letöltés, meghallgatás!

 

Ha valaki megkínál egy kanál mézzel és egy kanál ecettel, és szabadon dönthetsz, hogy melyiket fogadod el, akkor mit választasz? A mézet vagy az ecetet?

Ha valaki elhív egy partira, jókat enni, inni, jó társaságban nevetni és szórakozni, közben valaki más arra hív, hogy egy vadidegen ember betegágya mellé leülj, hogy bátorítsd és vigasztald – akkor kinek mondod azt, hogy már van programod? Annak, aki a partira hív, vagy annak, aki az irgalmasság szolgálatára?

Talán nem tévedek, hogy inkább választjuk a mézet, mint az ecetet. Vajon azonban Jézus mire hív? És ő mit választana – vagy inkább nézzük azt, hogy ő mit választott? Nézzünk rá – és legyen az előttünk lévő év egyik fontos célkitűzése az, hogy megtanuljunk mindig, mindenben Jézusra nézni. Zsid 12:2

Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült.

Tovább olvasom

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates