Lekció: 1 Móz 8:6-12

 

Letöltés, meghallgatás!

Alapige: Apcsel 2:1-17

Lekció: 5Móz 16:1-17

Letöltés, meghallgatás!

 

Amikor pedig eljött a pünkösd napja

1. A pünkösd eredete

Azt ígértem, hogy ma arról fogok beszélni, hogy miért pünkösdkor van a pünkösd? Az elmúlt héten gondolkozott rajta valaki? Van-e valamilyen oka annak, hogy ami azon a jeruzsálemi pünkösdön történt miért pont akkor és ott történt?

Maga a pünkösd szó görög eredetije simán csak ötvenet jelent és önmagában semmi sem utal arra a világra szóló csodára, hogy az Atya és a Fiú elküldte a Szentlelket azért, hogy a hívők szívében Krisztus élete verjen gyökeret és a Jézusban hívők egy új életet élve Jézusban éljenek és Jézus bennük éljen.

Ahhoz, hogy a pünkösd keresztyén jelentőségét mélyebben megérthessük, értenünk kell azt, hogy hogyan gyökerezik benne mindez az Ószövetségben, mint ahogy az Újszövetség gyakorlatilag érthetetlen az Ószövetség nélkül. Pontosan ezért valljuk a II. Helvét Hitvallással együtt azt, amivel az egész hitvallás kezdődik: „Hisszük és valljuk, hogy a szent próféták és apostolok kanonikus írásai mind az Ó-, mind az Újtestamentumban Isten igaz igéje …”

A pünkösd eredetileg az Ószövetség három főünnepének egyike, amit héberül Sávuótnak, a hetek ünnepének hívnak. Azért nevezték el így, mert a mózesi rendelkezés szerint a páskaünnep után hét hetet kellett számolni és az ötvenedik napon tartották ezt az ünnepet, ebből is származik görögből magyarosodott pünkösd elnevezés.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 6:1-9

Lekció: Lk 14:25-33

Letöltés, meghallgatás!

 

Vannak a keresztyén tanításnak olyan részei és elemei, amelyek nem jelennek meg gyakran, és nem beszélünk róla nap mint nap. Nem is kell. Ugyanakkor mégis olyan súlyos és komoly üzeneteket közvetítenek, amit nem szabad mellőznünk vagy elfelejtenünk, mert azt a hitünk sínyli meg. Nemcsak egyszerűen benne vannak a Bibliában, hanem fontos üzenetet és figyelmeztetést hordoznak. Ilyen az a szakasz is, amiről ma beszélünk, és amiről azt mondtam, hogy a Szentírás egyik legmegrendítőbb figyelmeztetése.

Onnan vesszük fel most a fonalat, amiről a múlt héten beszéltem. Az „eltompult” hallású, nagyothalló keresztyéneket figyelmezteti arra, hogy lépjenek tovább az érettség útján, és így haladjanak tovább a tökéletesség felé. Ne felejtsük az „eltompult” hallás nem a fül problémája, nem egy fizikai probléma, hanem a szív problémája, egy lelki probléma. Amikor valaki nem hajlandó tovább lépni a könnyű eledel fogyasztásáról a kemény eledel fogyasztásának irányába. Nem hajlandó továbblépni abból, hogy pusztán hallgassa a jó hírt – persze szelektíven, nagyothallóan, ahogy az neki tetszik – arra, hogy következetesen növekedjen az Isten iránti engedelmességben. Egyszerűen úgy is mondhatnánk: még mindig az önmagának tetsző életet akarja élni keresztyénként is, az Istennek tetsző élet helyett.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 6:1-8

Lekció: Mt 5:38-48

Letöltés, meghallgatás!

 

Nevezheti-e magát hegymászónak, aki még egyetlen hegycsúcsot sem mászott meg? Még akkor is, ha mindent tud, amit a hegymászáshoz elméletben tudni kell? De egyetlen csomót sem kötött meg, egyetlen éket sem vert be egyetlen sziklafalat nem küzdött le, legfeljebb elment az alaptáborig, de onnan soha nem indult tovább, hogy meghódítsa a csúcsot? Az ilyen ember hiába nevezi magát hegymászónak – ő nem hegymászó. Akkor sem, ha könyvekből mindent tud a hegymászásól.

Jézus a Hegyi beszédben egészen különleges követelményeket állít tanítványai elé, akiket követésére hívott. Olyan követelményeket, amelyek teljesen megkülönböztetik őket azoktól az emberektől, akik nem ismerik az élő Istent. Azzal a paranccsal zárja a tanítását, hogy

Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.1

Ilyenkor rögtön legyintünk egyet – már ha egyáltalán odafigyeltünk – és azt mondjuk: ez úgyis képtelenség, ez csak valami jelképes parancs. De Jézus semmi olyat nem mondott, amit ő nem vett volna komolyan.

Tovább olvasom

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates