Alapige: Lk 13:22-30

Lekció: Mt 26:31-46

 Letöltés, meghallgatás!

 

Egyszer vidékről jöttem haza, senki nem volt otthon. Mielőtt hazamentem volna beugrottam ide a templomhoz, hogy valamit elintézzek. Siettem és figyelmetlen voltam … bejöttem, majd indultam volna haza a kocsival, amikor észrevettem, hogy nincs nálam a kocsikulcs. Kerestem, majd egy sanda gyanú kezdett eluralkodni rajtam … és ahogy benéztem a kocsi ablakán, láttam, hogy a kocsikulcs bent van, én pedig kizártam magam az autóból. Még jó, hogy ez itthon történt – gondoltam –, hazaballagok a tartalék kulcsért, kinyitom a kocsit és minden rendben. Akkor kezdtem el keresni a lakáskulcsot … és persze, hogy az is a kocsiban volt. Szóval – ki voltam zárva a kocsiból is, a lakásból is. Milyen érzés kizárva lenni? Elképesztően pocsék … főleg, ha az ember egy időre le is bénul ettől – hogy most hogyan tovább?

Egyszer egy továbbképzésen vettem részt, egy németországi magyar pasztorálpszichológus tartotta a foglalkozást. Amikor egy foglalkozás szünetét megbeszéltük – legyen tíz perc szünet – akkor megkérdezte: német tíz perc legyen vagy magyar tíz perc? Végül a magyar tíz percben állapodtunk meg … gondolom tudjuk, hogy ez mit jelent. Amikor azonban lejárt a magyar tíz perc is, akkor bezárta a terem ajtaját és elmagyarázta azt is, hogy miért. Szeretne a következő egy órányi foglalkozási időben valóban azzal foglalkozni és arra figyelni, amiért összejöttünk, és a 10-15 másodpercenként érkező késők, akiknek még a magyar tíz perc sem volt elég, újra és újra megakasztják, kizökkentik őt is, a résztvevőket is – úgyhogy hosszú percekig megint nem azt csináljuk, amiért együtt vagyunk. Egyszerűen kizárta azokat az embereket abból a foglalkozásból. Ez a továbbképzési hét első napján volt … többé soha nem volt rá szükség, hogy bezárja az ajtót. Valószínűleg nem esett ez jól azoknak, akiket akkor kizártak. Mint ahogy nagyon nem esik jól az, ha kizárnak minket valahonnan – vagy éppen kizárjuk saját magunkat.

Tovább olvasom

Alapige: Mt 23:1-36

Lekció: Mt 13:52

 Letöltés, meghallgatás!

 

Minden változtatásnak, ami történik akár a világban, akár az egyházban vannak támogatói és vannak ellenzői. Minden újításnak lesznek lelkes követői és heves ellenzői. Ebből azután sokszor nagy összecsapások keletkeznek. A régi védelmezői általában túlságosan szeretetlenek ahhoz, hogy hajlandóak legyenek megérteni bizonyos változások szükségét, az új támogatói sokszor túlságosan türelmetlenek ahhoz, hogy meglátásaik megérjenek és használhatókká legyenek. De vajon tényleg mindig szemben áll régi és új? Úgy kell történnie, ahogy a kínai kulturális forradalom idején történt, hogy mindent el kellett törölni, ami Kína évezredes hagyományainak öröksége volt? Nem lehetséges, hogy régi és új egymással harmóniában éljen? A mai alkalommal Isten Igéjének alapján az ó- és új értékes egységéről fogunk tanulni. Alapigénk a Mt 13:52, ahol így szól Jézus Krisztus.

„Tehát minden írástudó, aki tanítványává lett a mennyek országának, hasonló ahhoz a gazdához, aki újat és ót hoz elő éléskamrájából.

Máté evangéliumának 13. fejezetében össze vannak gyűjtve Jézusnak a mennyek országáról mondott példázatai, összesen hét példázat. A magvető (1), a búza és a konkoly (2), a mustármag (3), a kovász (4), az elrejtett kincs (5), az igazgyöngy (6) és a nagy kerítőháló (7) példázata. Azért beszélt Jézus példázatokban, hogy tanítványai megértsék a mennyek királyságának titkát ezeken a képeken keresztül. A legvégén Jézus megkérdezte tanítványait.

Tovább olvasom

Alapige: Lk 1:46-55

Lekció: 2Móz 20:4-6

 Letöltés, meghallgatás!

 

Az elmúlt vasárnapon a Budapest-Szabadság Téri Református Egyházközségben egy olyan esemény zajlott, ami hatalmas hullámokat kavart az egész országos közvéleményben és az egyházi közvéleményben is. Ez érzékelhető volt nálunk a gyülekezetben is, mivel a hétköznapi alkalmakon is szóba került.

Mi történt? Az említett református gyülekezetben az istentiszteletet követően a templom bejárata előtt leleplezték Horthy Miklós volt kormányzó bronzba öntött mellszobrát. Ez a történet, ami azután valóban felkavarta az ország és az egyház közvéleményét. És két fronton indult el a vita. Az egyik Horthy Miklósnak a személyét érinti; méltó, nem méltó, hogy szobrot kapjon; valamint a már sokat hallott lózung: az egyház ne politizáljon.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 9:27-28

Lekció: Lk 16:19-31

 Letöltés, meghallgatás!

 

A számítógépes játékok egy típusának van egy nagyon hasznos beépített funkciója. Ez az éppen adott állás mentése. Mivel a játékok egy része nagyon hosszú, és nem lehető őket egyszerre végigjátszani (akkor nem is lenne izgalmas), ezért a játékos időnként elmentheti azt az állást, ahová már eljutott, és a következő alkalommal, ha leül játszani, nem kell mindent előröl kezdenie, hanem folytathatja onnan, ahonnan abbahagyta. Ennek a mentési funkciónak van azonban egy másik nagyon hasznos tulajdonsága is. Ha játék közben valami nem sikerül, egy résznél kudarcot vallunk, akkor sem kell mindent az elejétől újrakezdeni, hanem az utolsó mentett állástól folytatható a játék, és lehet próbálkozni a feladatok leküzdésével. Bizony némelyik játék olyan nehéz, hogy enélkül nem is lehetne végigjátszani. Szóval a játékos annyiszor próbálkozhat a játékkal, ahányszor csak akar – nincs kockázat, legfeljebb egy kis bosszankodás, ha valami nem sikerül. Néhány évvel ezelőtt cikkeztek arról az újságok, hogy kisebb gyerekeknél ezek a játékok nagyon sok veszélyérzetet kiiktattak, akik ezért bizonyos szabadtéri játékok alkalmával sokkal nagyobb – sokszor irreális kockázatokat vállaltak, amelyek nem egynek súlyos balesetet okoztak, de még haláleset is előfordult. Mert ezek a játékok úgy átformálták a tudatalattijukat, hogy az életet is úgy fogták fel, hogy ha valami nem sikerül, akkor az utolsó mentett állást vissza lehet tölteni.

Tovább olvasom

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates