Alapige: Zsid 10:14

Lekció: Zsid 10:1-18

 Letöltés, meghallgatás!

 

Az utóbbi néhány hónapban a Zsidókhoz írt levél egyik fő témáját ismertük meg 3 fejezeten keresztül. Azt, hogy Jézus szövetséges népének nagy főpapja, aki Melkisédek rendje szerinti tökéletes főpap, aki tulajdon vérével egyenesen a mennyei szentélybe ment be áldozatával, hogy eleget tegyen a bűneink váltságáért. Ma ennek a nagy témának a zárószakaszát hallottuk, és ennek az egész szakasznak, sőt az egész fő résznek az üzenetét ma egyetlen igére szeretném összpontosítani, ami a mai alapigénk. Ezt a 10:14-ben olvashatjuk.

Mert egyetlen áldozattal örökre tökéletessé tette a megszentelteket.

Ezzel a kijelentéssel az apostol Jézus Krisztus áldozatának örökkévaló érvényességét erősíti meg az olvasók számára. Elmondja, hogy ennek az áldozatnak nem jár le a szavatossága idővel, azt semmivel sem kell kiegészíteni vagy kipótolni az idővel. Tehát Jézus áldozatának az idővel nem csökken sem az ereje, sem a hatékonysága.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 9:23-26

Lekció: Jel 21:22-27

 Letöltés, meghallgatás!

 

Arra a kérdésre, hogy milyennek képzeljük el a mennyet, valószínűleg a legtöbben valami olyat válaszolnánk, hogy a menny az a hely, ahol minden csupa világosság, tisztaság. Ott van minden jó, amit csak el tudunk képzelni. Ott nincsen semmi rossz, szemben a földi világgal, ahol mindent annyira átjárt már a gonoszság és a bűn, hogy még a legszebb dolgokat is megmérgezte. Itt a földön, még az örömünk sem lehet soha teljes, mert közben mindig jelen van a mulandóság, a félelem és az aggódás – a mennyben azonban minden teljesen más lesz. Tényleg bűn nélkül, félelem és veszteség nélkül, halál nélkül élvezhetünk minden jót, amit Istentől kapunk – és legfőképpen ott van Krisztus, ami drága megváltónk, főpapunk, aki feltámadása után fölment a mennybe és odaült az Atya trónjára. Ott az Atya trónjánál folyamatosan közbenjár értünk, kormányozza a világot és Szentlelkével bennünk van, hogy felkészítsen bennünket a második eljövetelére, amikor végleg győz minden ellensége felett és eljön értünk, hogy a mennybe ragadjon bennünket. És ahogy olvastuk a Jelenések könyvében, oda a gonosz még csak be sem teheti a lábát.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 9:15-22

Lekció: Lk 16:1-12

 Letöltés, meghallgatás!

Istennek vannak néha merész hasonlatai és párhuzamai, amikor bemutatja nekünk igazságait vagy munkájának titkait. Néha azt is gondolhatnánk, hogy Isten lehetne óvatosabb ezekkel a hasonlatokkal. Ő elég merész módon tudja használni az emberi nyelvet. Például azt mondja, hogy Jézusnak a második eljövetele olyan, mint az éjjeli tolvaj. Isten a hívők számára tartogatott leginkább várt, legjobb eseményt egy nagyon gonosz esemény képéhez köti. Vagy a lekciónkban hallott hamis sáfár példázata, amiben azt mondja Isten a hívőknek: legyetek olyanok mint az a tolvaj, korrupt és lusta sáfár. Vagy amikor Isten önmagát egy férjhez hasonlítja, vagy egy harcoshoz. Olyan képek és hasonlatok, amelyek nagyon könnyen félrevezethetnek. Miért nem mond Isten ennél kevésbé félrevezető hasonlatokat?

Azt kell mondjam, igazából minden hasonlat félrevezethet – még az is, ami első látásra sokkal világosabbnak tűnik, mint az eddig felsoroltak –, amikor Isten munkáját összehasonlítjuk az ember életében tapasztalt dolgokkal. Isten egészen különleges személy, és nincs olyan emberi tapasztalat, ami tökéletesen kifejezné az ő cselekedeteinek okát és célját, vagy lényének titkát. Éppen ezért mindig meg kell vizsgálnunk azt, hogy egy hasonlat vagy példázat melyik része igaz Istennel vagy az ő munkájával kapcsolatban, és melyik nem.

Tovább olvasom

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates