Lekció: Ézs 6:1-3

Alapige: 1Kor 3:17

 Letöltés, meghallgatás!

Ahogy visszatekintek az elmúlt évre, egy kicsit vegyes érzéseim vannak. Az évi igénk Isten és a gyülekezet szentségére világítottak rá, a fohász a megszentelődésre szóló elhívásunkról, az áldás pedig Isten megszentelő áldásáról szólt. Nem is ezek okozzák bennem a vegyes érzéseket, hanem elsősorban az, hogy úgy terveztem, hogy ebben az évben Isten szentségéről mint alapról és a gyülekezet szentségéről mint ennek következményéről is tanulni fogunk. De az előző évről erre az évre átnyúló Galata-levél sorozat jobban elhúzódott, mint ahogy arra számítottam, így Isten szentségéről csak az ifjúsági táborban volt szó – és ezzel adósa maradtam a gyülekezetnek. Mindenképpen szándékom, hogy ezt az adósságomat a későbbiek során törlesszem, most azonban röviden szeretném újra felidézni évi igénket és ennek alapján szeretném, ha el tudnánk csendesedni, a Szentlélek világosságával a szívünkbe tudnánk nézni.

Tovább olvasom

Lekció: Zsid 13:8

Alapige: Jn 1:1-5; 1:9-14; 1:16-18

Letöltés, meghallgatás

Amikor az első kereszyének számára világossá vált, hogy Jézus nem tér vissza olyan hamar, ahogyan ők azt – egyébként nagyon helyes hozzáállással – remélték, fontosnak tartották, hogy azok számára is hiteles információkat hagyjanak hátra Krisztusról, akik vagy a távolság miatt nem ismerték Krisztust, vagy amiatt, hogy már nem az ő kortársai voltak.

Ez arra indította az őskeresztyéneket és benne az evangélistákat, hogy részben a saját emlékeik alapján, részben hiteles tanúk vallomásai alapján összeállítsák az evangéliumaikat. Ők a legnagyobb gondossággal arra törekedtek, hogy Jézusról hiteles képet adjanak.

Tovább olvasom

Lekció: Jn 1:1-18

Alapige: 1Pt 3:18

Letöltés, meghallgatás

Gondolom a Talentum-kör szolgálatát nézve többen ráismertek Jézusnak arra a példázatára, amely ihlette ezt a darabot.De akik ismerik ezt a példázatot azt is megállapíthatták magukban: ahogy Jézus ezt a példázatot elmondta – nem így történt.

Csak nagyon röviden hadd foglaljam össze azok kedvéért, akik nem egészen pontosan ismerik azt, ahogy Jézus elmondta.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 12:28-29

Lekció: Zsol 130

Letöltés, meghallgatás

Pap András igehirdetése.

 

Lekció: Ézs 1:10-20

Alapige: Zsolt 51

Letöltés, meghallgatás

Ünnep előtt a legtöbben ki szoktak takarítani. Függönymosás, ablaktisztítás és portalanítás olyan helyeken is, ahol egy általános takarítás alkalmával nem szoktunk. Ősi ösztön ez, hogy igyekezzünk méltóképpen várni az ünnepet.

Ugyanígy igyekszünk egy vendég érkezése előtt is valami rendet és tisztaságot tenni és így várni a vendéget, hogy ne maradjunk szégyenben.

Ha tényleg ünnepelni akarunk, akkor tudjuk, hogy arra fel kell készülni – és így várni az ünnepre.

Tovább olvasom

Lekció: Jel 19:6-10

Alapige: Ézs 35

Letöltés, meghallgatás

Gondoljuk végig, hogy milyen érzéseket kifejező szavak kapcsolódnak egy ünnephez. Öröm, boldogság, szeretet; békesség és bőség. Valóban ezt várjuk az ünneptől. Hogy legyenek az életünk kiemelkedő magaslatai, amikor leállunk a harcainkkal, a küzdelmeinkkel; amikor le tudjuk tenni a terheinket és az mondjuk: ezen az ünnepen is szeretnék örülni, szeretnék újra belekóstolni a teher nélküli boldogságba. Szeretnék egy kicsit többet adni és kapni a szeretetből. Legyen az ünnep az örömé. Ezt az örömöt reprezentálják az életünkben az ajándékok, a finom ételek és az ünnep elvárt külsőségei. Sokszor úgy viszonyulunk ezekhez, hogy ne ez legyen a lényeg, hanem az ünnep lelki tartalma; de valljuk meg igenis a lelkünk is igényli, hogy a belső öröm kivetüljön a szépre. És ha továbbgondoljuk, akár kimondjuk, akár nem vagyunk tisztában vele egy mély ősi, ádámi vágy fejeződik ki az ünnep ünneplésében; abban, hogy az ünnep legyen az örömé és a boldogságé; és ha máskor nem, de legalább az ünnep legyen egy kis örömsziget a nehézségek és terhek között. Azt várjuk, hogy az ünnepben egy picit közelebb jön a mennyország; hogy belekóstolunk a menny ízébe. Pontosan ez a vágyunk. És a jól megélt ünnepen ez meg is történik.

Tovább olvasom

Lekció: Mt 21:1-11

Alapige: Mt 21:5

Akik ismerik a Biblia Jézusának történetét, talán meglepődtek azon, hogy a lekciót a virágvasárnapi történetből olvastam fel. Hiszen az egy másik ünnep előzménye. Feltehetitek magatokban a kérdést, hogy mit keres a Virágvasárnap története, ami a Húsvét előtti Nagyhét első mozzanata, a Karácsony ünnepi advent kezdetének üzeneteképpen. Az ősi zakariási prófécia adja meg, ami a felolvasott lekciónk ötödik versében idéz vissza Máté evangélista. Alapigénk a Mt 21:5

Tovább olvasom

Lekció: Jn 16:16-23

Alapige: Ézs 65:17-25

Letöltés, meghallgatás

Történnek velünk az életünkben olyan dolgok, amelyek akár akarjuk, akár nem, megállásra kényszerítenek. Úgy kényszerítenek megállásra, hogy fel kell tennünk a kérdést – hogyan tovább? Mert ahogy idáig elértünk, úgy már nem mehet tovább. Meg kell hoznunk a döntéseinket.

Tovább olvasom

Lekció: Zsol 20

Alapige: 1Sám 17:1-54

Letöltés, meghallgatás

Amikor Max Lucado megírta a Dávid életéről szóló könyvet, ezt a címet adta neki:Harc az óriásokkal; vagy Szembenézve az óriásaiddal. Ez a cím Dávid élettörténetének legismertebb eseményére utal: amikor Dávid megküzdött Góliáttal. Erről a történetről még olyanok is hallottak valamilyen formában, akik nem ismerik a Bibliát és nem is érdeklődnek iránta. Egy olyan történet ez, ami arról szól, hogy az, akinek semmi esélye a győzelemre, mégis győzni tud. Egy fiatal ifjú, hogyan győz le egy harcedzett óriást párviadalban. Körülbelül ennyivel lehet összefoglalni Dávid és Góliát történetét, és ami leginkább eszébe jut az embereknek erről. De ha csak ennyi lenne a történet, nem lenne érdemes szót vesztegetni rá, hiszen időnként előfordulnak ilyen meglepő fordulatok – ahogy pl. a finnek sikeresen szálltak szembe a Szovjetúnióval és ehhez hasonlók, vagy egy alig jegyzett focicsapat győz a sztárcsapat ellen. Ilyenek időnként előfordulnak.

Tovább olvasom

Lekció: Lk 8:26-33

Alapige: 1Sám 16:13-23

Letöltés, meghallgatás

Az egyik kiscsoportban volt egy elmélyült beszélgetésünk egy tapasztalat kapcsán. Egy fiatalembernek az állapota, aki a családjának nagyon sok gyötrelmet okozott már, az utóbbi időben valamelyest javulva már kevésbé jelent gyötrelmet a családjának. Ezzel kapcsolatban tettem egy megjegyzést, hogy a hála mellett semmiképpen se feledkezzünk meg arról, hogy lehet, hogy a családjának könnyebbséget jelent, de azért túlzott örömre azért ne ragadtassuk magunkat, mert ha a családja életében van is valamiféle könnyebbség, a lényeg nem változott meg. És tettem egy elég sarkos megjegyzést, amivel elég komoly megrökönyödést okoztam: óvakodjunk attól, hogy túlságosan örüljünk valaminek, ami lényeget érintően semmi.

Tovább olvasom

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok