Van borom - ide a tömlőt!

Avagy: hogyan ünnepeljünk?

Megszámoltam, októberben 36 ünnep- vagy világnapot jegyzünk Magyarországon. Ez gyanúsan sok, hiszen a hónap csak 31 napos. A megoldás abban rejlik, hogy akadnak napok, amikre több jeles esemény is jut. Vegyük például a 15-ét! Aznap van az ölelés világnapja (dicséretes), a fehér bot napja (ez fontos!), a nemzetközi gyaloglónap (igen, tényleg kéne...) és a falusi nők világnapja (hm?). De ha 15. péntekre esik, akkor a tojás világnapja is bejelentkezik rá (a vegetarianizmus világnapját 1-én jegyezzük). Amúgy a Terézek ekkor ünneplik névnapjukat.

A figyelemre méltó októberi napok sora végén vár ránk a legszínesebb kavalkád: választhatunk, hogy a reformációra emlékezzünk, vagy másnap mindenszenteket tartsunk. A legnépszerűbb megoldás, hogy hagyjuk mind a kettőt, és ördögi tökfejeket faragva örülünk a halloweennek. Nincs rá sok időnk, mert a boltok polcain már sorakozni fognak a sztaniolos mikulások. Egyre hamarabb köszön ránk a karácsony.

Én nagy rajongója vagyok az ünnepeknek, de komoly challenge lenne, ha mindet meg kéne ülnöm. Hamar el is kedvetlenednék. Mert multikulturális társadalmunk sok-sok áldása között az átértékelődő ünnepek nem tették jobbá a világot. Sem szebbé az életünket. Ami utánuk marad, az többnyire a temérdek szemét. És a megugrott vércukorszint. De legfőképpen az űr a lélekben.

Jézus azt mondta a szokásokkal kapcsolatban, hogy új bort új tömlőbe kell tölteni. Biztos, hogy baj van a tömlőinkkel. Meg az is lehet, hogy ismét elhangozhatna köreinkben a híres mondat, amit egy esküvői mulatságon súgtak Jézusnak: Nincs boruk!

Visszaemlékezve: nekem hol borom, hol tömlőm nem volt. Néhány évig tudatos szürkeségben éltem, ünnepek nélkül. Amikor a gyerekek megérkeztek, ráéreztem: tanulnom kell. Mert az ünnepek éppen azok köré a csodák köré épültek, amiket érdemes nekik megmutatni. Az ünnepekben összeérhet a menny a földdel.

Azon a bizonyos esküvőn, mikor elfogyott a bor, Jézus a vizet változtatta borrá. És ezt ma is megteszi: a híg és szegényes mulatságokat atomi szinten váltja mássá.

 Mindazt, aki útkeresésben van, aki új, a gyerekek számára is kedves hagyományokat szeretne kialakítani a családjában, szeretettel várjuk a gyülekezetünkbe egy négy alkalmas sorozatra

Témáink: novemberben: Karácsony; Januárban: hétköznapok fénypontjai (esték és vasárnapok); Februárban: családi ünnepek (születésnapok és egyéb alkalmak, illetve az ajándékozásról); Márciusban: Húsvét

Novemberi alkalmunk időpontja: november 23. 16.00 óra

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok