Ézs

Lekció: Lk 14:15-24
Alapige: Ézs 55:1-3

 Letöltés, meghallgatás!

Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért, még ha nincs is pénzetek! Jöjjetek, vegyetek és egyetek! Jöjjetek, vegyetek bort és tejet, nem pénzért és nem fizetségért! 2Minek adnátok pénzt azért, ami nem kenyér, keresményeteket azért, amivel nem lehet jóllakni? Hallgassatok csak rám, és jó ételt fogtok enni, élvezni fogjátok a kövér falatokat! 3Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám! Hallgassatok rám, és élni fogtok! Örök szövetséget kötök veletek, mert hűséges maradok Dávidhoz.

Ézsaiás prófétán keresztül ebben a bibliai szakaszban egy meghívást olvasunk. Ma erről a meghívásról szeretnék nektek beszélni.

Lekció: Jel 19:6-10

Alapige: Ézs 35

Letöltés, meghallgatás

Gondoljuk végig, hogy milyen érzéseket kifejező szavak kapcsolódnak egy ünnephez. Öröm, boldogság, szeretet; békesség és bőség. Valóban ezt várjuk az ünneptől. Hogy legyenek az életünk kiemelkedő magaslatai, amikor leállunk a harcainkkal, a küzdelmeinkkel; amikor le tudjuk tenni a terheinket és az mondjuk: ezen az ünnepen is szeretnék örülni, szeretnék újra belekóstolni a teher nélküli boldogságba. Szeretnék egy kicsit többet adni és kapni a szeretetből. Legyen az ünnep az örömé. Ezt az örömöt reprezentálják az életünkben az ajándékok, a finom ételek és az ünnep elvárt külsőségei. Sokszor úgy viszonyulunk ezekhez, hogy ne ez legyen a lényeg, hanem az ünnep lelki tartalma; de valljuk meg igenis a lelkünk is igényli, hogy a belső öröm kivetüljön a szépre. És ha továbbgondoljuk, akár kimondjuk, akár nem vagyunk tisztában vele egy mély ősi, ádámi vágy fejeződik ki az ünnep ünneplésében; abban, hogy az ünnep legyen az örömé és a boldogságé; és ha máskor nem, de legalább az ünnep legyen egy kis örömsziget a nehézségek és terhek között. Azt várjuk, hogy az ünnepben egy picit közelebb jön a mennyország; hogy belekóstolunk a menny ízébe. Pontosan ez a vágyunk. És a jól megélt ünnepen ez meg is történik.

Lekció: Jn 16:16-23

Alapige: Ézs 65:17-25

Letöltés, meghallgatás

Történnek velünk az életünkben olyan dolgok, amelyek akár akarjuk, akár nem, megállásra kényszerítenek. Úgy kényszerítenek megállásra, hogy fel kell tennünk a kérdést – hogyan tovább? Mert ahogy idáig elértünk, úgy már nem mehet tovább. Meg kell hoznunk a döntéseinket.

Egy n

é

v mind felett

Egy n

é

v mind felett

Lekci

ó

É

zs 55:6­13

Alapige: Mt 1:18­25

Egy n

é

v mind felett

Lekci

ó

É

zs 55:6­13

 

Alapige: Ézs 55,6-13

Lekció: Mt 1,18-25

 Letöltés, meghallgatás!

Nevek vesznek bennünket körül ebben a világban, s magunk is viselünk nevet. Voltak korok, amikor egy-egy név, az öröklődő családnév és a kapott keresztnév sok mindent elárult: szülőhelyet, foglalkozást, tulajdonságot, jellemvonást, testalkatot, nemzetiséget és még sorolhatnánk, mi mindent. Manapság is összeköttetést jelent a le- és felmenőkkel, valamint megszólíthatóságot biztosít, és lehet az azonosítás eszköze is.

A bibliai korban adott nevek különleges vonásokkal bírtak. Beszélő nevek voltak, és az elnevezések nagy része egy teljes mondatból rövidült le egy szóvá, amely gyakran életprogramot, küldetést, végrehajtandó feladatot is adott viselőjének.

Alapige: Ézs 52:13-53:12

Lekció: Mk 15:16-37

 Letöltés, meghallgatás!

 

Nagypéntek a Jézus halálára emlékezés napja. Megemlékezünk arról, hogy Jézus meghalt és arról, hogy mit jelent ez a számunkra. De hogyan emlékezünk meg erről az eseményről?

Úgy emlékezünk meg, mint egy tragédiáról? Amit a passiótörténetből felolvastam – az teljes történetből kiemelve valóban tragikus.

Úgy, mint egy történelmi eseményről? Jézus meghalt és ezt nem felejtjük. Kiemeljük és példaként állítjuk elénk életének nagyszerűségét? És igyekszünk felnőni emberi nagyságához? Minden évben találhatunk jeles évfordulókat. 2014 egyik jeles évfordulója nekünk reformátusnak éppen az, hogy ebben az évben emlékezünk meg Kálvin halálának 450. évfordulójáról.

Emlékezhetnénk így is, de akkor az emlékezésünk csonka, sőt Jézushoz éppen méltatlan lenne. Miért? Azért, mert ha úgy emlékezünk meg Jézus haláláról, mint egy tragédiáról – tragikus végkimenetelű eseményről; vagy ha úgy emlékezünk meg mint akármilyen jeles ember halálának évfordulójáról, akkor megfosztjuk magunkat az evangélium győzelmének erejétől. Azért, mert Jézus haláláról és annak jelentőségéről úgy emlékezünk meg, hogy közben nem egy halott életének és nagyságának példája van előttünk, hanem az élő Isten Fiának a számunkra adott megváltása és annak reménysége.

Alapige: Ézs 5:1-7

Lekció: 2Kor 9:6-11

 

 

Ha valaki gyümölcsfát ültet miért teszi? Azért, hogy előbb-utóbb finom gyümölcsöt szedhessen róla. Ha valaki a kertjébe paradicsomot, paprikát, uborkát vagy más veteményt ültet, és ezért megveszi a vetőmagot, felássa a kertet, gondozza, tisztogatja és óvja a növényét, miért teszi? Hogy a saját jó paradicsomát és paprikáját tehesse a lecsóba. Ha valaki szőlőt telepít, azután kapálja, permetezi és metszi, miért teszi? Hogy amikor eljön a szüret ideje a saját szőlőjét ehesse, és saját szőlőjéből készíthesse a borát.

Azért ültetünk gyümölcsfát, hogy ne szedjünk róla gyümölcsöt? Nem. Azért ültetünk a paradicsomot, hogy azután ne legyen paradicsomunk? Nem. Azért telepítünk szőlőt és gondozzuk, mert nem akarunk róla szólót szüretelni? Egész biztosan nem.

Isten arcvonásaiból ma a szőlősgazda képéről fogunk beszélni Ézsaiás könyve alapján. A célunk az, hogy megértsük: Isten olyan szőlősgazda, aki rengeteget fektet bele az életünkbe, hogy azután jó gyümölcsöt szüretelhessen az életünkből. Isten is befektet, ezért várja befektetésének megsokszorozását. De vajon mi az eredmény?

Alapige: Hós 11:1-11

Lekció: Ézs 54:1-8

 

 

 

Többen kíváncsiak voltak a múlt héten elmondott elcsellengő fiú történetének a végére. Azt el kell mondjam, hogy az ő történetének még nincs vége, hiszen egy élettörténet a földi élet végéig tart. De a történetnek van folytatása, és bevezetőként ezt a folytatást osztom meg veletek.

Mivel a fiú középiskolába járt, elcsellengett gyerekként nem járhatott iskolába ott ahova elszökött. Az ország törvényei szerint (külföldről van szó), ha egy szülő nem gondoskodik a gyermekéről, akkor a gyermek 16 évesen élhet önállóan életet, járhat önállóan iskolába és tanulási segélyt kérhet az államtól. Ehhez viszont az kell, hogy a szülő alkalmatlanná váljon a nevelésre, vagy lemondjon a gyermekéről mint szülő. Ez a fiú azt kérte az apjától, hogy mondjon le őróla, hogy megkaphassa ezt a segélyt és járhasson iskolába ott, ahova elszökött. Bármilyen egyszerűnek is tűnik a probléma, ha az ember minden eshetőséget végiggondol, nem is biztos, hogy annyira könnyű a döntés. Nem akarom most a lehetőségeket zongorázni, csak azt leszögezni: csak Istenre néző lelkiismerettel lehet meghozni a jó döntést. Az apa végül úgy döntött, hogy jogilag sem hajlandó lemondani a gyerekéről. Ha sok hibát is követett el – mert ki nem szembesül ezzel újra és újra – attól még a gyereke marad. Meghozta ezt a döntést annak a kockázatát is vállalva, hogy talán végleg elveszítheti a fiát, ha nemet mond a gyerek kérésére. De ragaszkodott ahhoz, ami soha nem változhat meg: te a gyerekem vagy, és erről semmilyen körülmények között nem vagyok hajlandó lemondani. A fiú végül hazatért, az érettségijére készül …

Alapige: Ézs 11:1-9 Lekció: Zsolt 72

{audio}files/istentiszteletek/2010/2010-12-05.mp3{/audio}

 

 

Nemrég állok sorban egy pénztárnál, kedves fiatal hölgy ül a pénztárgépnél, előttem a sorba egy pocakos ötvenes kezd tereferébe a kisasszonnyal. „De jó volna olyan országban élni, ahol ingyen van a sör.” „Hát, olyan ország nincs is” - válaszolja a pénztáros kisasszony. „Dehogynincs” – vágja rá a pacák – „hát a mennyország.” A kisasszony, csak annyit mondott erre: „a mennyország az biztos egy jó hely, de én még nem akarok oda menni.”

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok