A kimondhatatlan ajándék

Alapige: 2Kor 9:15

Letöltés, meghallgatás

 

Tegnap este elmentünk is kicsit sétálni a belvárosi vásári forgatagba. Tényleg forgatag volt ott, különféle vásáros bódékkal, kézműves ajándékokkal, lacikonyhákkal és kürtőskalácsosokkal, fényekkel és virtuális épületfestéssel. Szerintem nem nagyon kell leírni, sokan jártunk már ilyen helyen, karácsonyi-adventi forgatagban. Éppen olyan volt a hangulat az eső ellenére is, amit itt ez a kis színdarab igyekezett visszaadni. Mondtam is Dórinak, hogy mi lenne, ha valóban ideállnánk ezzel a táblával – vajon észre venné-e valaki, és kérne-e karácsonykor az üdvözítő kegyelemből, ami megjelent minden ember számára, mégis annyira kevesen veszik észre.

A mai estén azonban mégsem arról szeretnék beszélni, amiről már én is sokszor beszéltem, és ami szinte elkoptatott közhellyé vált, nemcsak a vallásos környezetben, hanem már a világiak is mondogatják: A karácsony ne a drága ajándékokról szóljon, hanem a szeretetről, a békességről, valahogy próbáljuk meg a lényegre irányítani a figyelmet, vagy igyekezzünk azon, hogy ne vesszen el az ajándékok mögött a lényeg.

Teljesen igaz mindez, mégis azt látjuk, hogy kiirthatatlan a karácsonyi ajándékozás hagyománya és szokása. De miért? Hogy ezt is megértsük ezért most inkább arra szeretném tenni a hangsúlyt, hogy mindez hogyan mutat minden hamis fénye ellenére, minden a reklámok által generált piaci profitéhség ellenére is magára Istenre. Az az olthatatlan igény, hogy minél nagyszerűbb, minél értékesebb ajándékokkal lepjük meg egymást, legyen az értéke akár pénzbeli, akár eszmei. Mindennek ellenére hogyan mutatmindez Istenre. Erre az az ige világít rá, amit Pál így mond a 2Kor 9:15-ben

Hála legyen az Istennek kimondhatatlan ajándékáért!

1. Az ajándék, ami kimondhatatlan

Pál Istennek egy kimondhatatlan ajándékáról beszél. Egy olyan ajándékról, amit Isten ajándékoz, és amit emberi módon lehetetlen a maga teljességében leírni, akárhogy is próbáljuk ezt megtenni. Igyekszünk valahogy megragadni ezt a kimondhatatlan ajándékot. Igyekszik megragadni a teológia, igyekszik megragadni a művészet, igyekszik megragadni a hétköznapi ember. De mindig csak részleteiben érthetjük meg. Folyamatosan igyekszünk közelebb jutni a titokhoz – és bár egyáltalán ez egyáltalán nem lehetetlen, mert újabb és újabb mélységeibe kaphatunk bepillantást, mégis kimondhatatlan marad.

A teológia próbálja leírni fogalmakkal. Igyekszik megragadni dogmatikailag – az Isten emberré lett, mellénk lépett, belépett a mi világunkba. Meg tudjuk közelíteni az értelmünkkel, de a dogmatika nem alkalmas arra, hogy megközelítsük a szívünkkel.

A művészet – legyen az képzőművészet, zene, drága vagy éppen film – igyekszik a számunkra a maga eszközeivel közel hozni. Megmozgatja a szívünket és az érzéseinket – ez is nagyon fontos, de nem képes megmagyarázni ezt a titkot.

Az ünnepben pedig hétköznapi emberként igyekszünk megragadni az istentisztelet csodáján és titkán keresztül, és igyekszünk megragadni és kifejezni ezt a titkot az ajándékainkkal – ahogy Isten szeret bennünket és közel jön hozzánk, úgy akarunk mi is megmutatni valamit a szeretetünkből és közel lépni azokhoz, akiket szeretünk, akikkel az életünk ünneptelen részein sokszor olyan távol sodródunk egymástól, hogy szeretnénk ismét visszajutni egymás bensőséges és szeretetteljes közelségébe.

Mindezek segíthetnek közelebb jutni a titokhoz, amit Isten Fiának a megszületése jelent – de a végeredmény mégis ez, amit Pál – aki emberileg nagyon közel jutott hozzá – hogy mindig megmarad a maga teljességében titoknak, leírhatatlan, kimondhatatlan titoknak.

2. Isten ajándékkal közelít

Isten az, aki hozzánk közelít. És amit elmond: hogy ő az, aki ajándékkal közelít. Nem haraggal közelít hozzánk. Nem ítélettel közelít hozzánk. Nem azért keres minket, hogy megragadjon minket a grabancunknál fogva és a bűneink miatt jogosan megbüntetve kárhozatra vessen – hanem egy ajándékkal keres minket. Ő, aki méltó arra, hogy megajándékozott legyen, amit jól éreztek a napkeleti bölcsek is, akik aranyat, tömjént és mirhát – drága ajándékokat hoztak a megszületett Messiásnak. De végül mégis ők lettek a megajándékozottak.

Egyszerűen nem tudjuk felülmúlni Isten ajándékozó képességét és gazdagságát.

De mi is ez az ajándék?

1.1. A törvény

Talán az ő törvénye és akarata? Az is Isten csodálatos ajándéka, ahogy a zsoltáros magasztalja ezért Istent (Zsolt 119:18

„Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed.”

Valóban Isten csodája és ajándéka az ő törvénye … de a bűneink miatt nem tudunk benne élni és inkább nyomasztó teherré válik rajtunk. A törvény is ajándék, de nem a „kimondhatatlan ajándék”.

1.2. Áldások

Vagy talán az áldások? Az anyagi biztonság és védelem? A szép család? Az eredményes munka és jövedelem? A győzelmek a ránk támadó ellenség fölött? Ezek is Isten ajándékai, az igaz és engedelmes élet gyümölcsei, ahogy a Példabeszédek ígéri (Péld 10:6):

„Áldások szállnak az igaz fejére …”

De mégsem ez a kimondhatatlan ajándék.

Az a kimondhatatlan ajándék, amivel Isten közelít hozzánk, Önmaga. Ahogy belép a világba és belép az életünkbe. Ahogy újra összeköti azt, ami elszakadt – a vele való kapcsolatot. Hogy elveszi rólunk a bűnt, ami elválaszt tőle. Hogy ő fizeti ki azt az árat, amit ki kell fizetni. Hogy örök életet és üdvösséget adjon. Így jelent meg Jézusban ez az ajándék – „az Isten üdvözítő kegyelme” (Tit 2:11)

Isten ajándékkal közelítő Isten, aminek az ára is kibeszélhetetlen – bár Péter beszél róla, amikor ezt mondja (1Pt 1:18-19):

nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén.

Isten is egy nagyszerű ajándékkal lepett meg bennünket. Valami olyannal, amivel ha újra és újra találkozunk, érezzük, hogy milyen kibeszélhetetlen, milyen kimondhatatlan. És bár sokszor már tényleg eltorzult a formája, tényleg nem egyszer elvész a lényeg – de megérthetjük azt, hogy miért vagyunk olyan megállíthatatlanok abban, hogy amikor közeledik a karácsony, valami nagyszerűvel, valami különlegessel valami, drágával ajándékozzuk meg egymást. Mert akik ismerik az Isten kimondhatatlan ajándékát, azok tudatosan, de azt hiszem a legtöbb ember számára mégis öntudatlanul azt jelenti ez, hogy bekapcsolódhatnak abba a titokba, amit Jézus megjelenése jelent a világ számára. Abba az örömbe, amit a megajándékozás és a megajándékozottság jelent nemcsak a mi számunkra, hanem az Isten számára is.

Ezért, amikor átadjuk egymásnak az ajándékainkat tegyük azzal a lélekkel, és akár mondjuk is ki – a „boldog, áldott karácsony” mellé

Hála legyen az Istennek kimondhatatlan ajándékáért!

A Krisztusért! Ámen.

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok