Lekció: Ézs 6:1-3

Alapige: 1Kor 3:17

 Letöltés, meghallgatás!

Ahogy visszatekintek az elmúlt évre, egy kicsit vegyes érzéseim vannak. Az évi igénk Isten és a gyülekezet szentségére világítottak rá, a fohász a megszentelődésre szóló elhívásunkról, az áldás pedig Isten megszentelő áldásáról szólt. Nem is ezek okozzák bennem a vegyes érzéseket, hanem elsősorban az, hogy úgy terveztem, hogy ebben az évben Isten szentségéről mint alapról és a gyülekezet szentségéről mint ennek következményéről is tanulni fogunk. De az előző évről erre az évre átnyúló Galata-levél sorozat jobban elhúzódott, mint ahogy arra számítottam, így Isten szentségéről csak az ifjúsági táborban volt szó – és ezzel adósa maradtam a gyülekezetnek. Mindenképpen szándékom, hogy ezt az adósságomat a későbbiek során törlesszem, most azonban röviden szeretném újra felidézni évi igénket és ennek alapján szeretném, ha el tudnánk csendesedni, a Szentlélek világosságával a szívünkbe tudnánk nézni.

Tovább olvasom

Lekció: Mt 4:1-11

Alapige: Gal 3:11

 Letöltés, meghallgatás!

Végére értünk egy olyan évnek, ami nekünk reformátusoknak komoly, hálára indító év. A reformáció 500. évének. Ennek az évnek azt a címet adtuk: Megtanulni hitből élni. Az éves igénk, amelyet minden egyes istentiszteletünk elején felidéztünk, és amelytől ebben a formában elbúcsúzunk így szól

Az pedig, hogy törvény által senki sem igazul meg az Isten előtt, világos, mert „az igaz ember hitből fog élni”.

Az igaz ember hitből fog élni. Nagy kérdés: meg lehet tanulni hitből élni? A válasz igen, de jöjjön egy másik kérdés, éppen abból kiindulva, hogy a mai napon istentiszteleteinkből kikerül az ige: az igaz ember hitből fog élni.”Abba lehet-e hagyni ezt a tanulást? Erre pedig természetesen a válasz nem. Az életünk, és a világ újra és újra kihívások elé állít bennünket és minden új kihívás egy új tanulás.

Tovább olvasom

Alapige: Jn 1:17

 Letöltés, meghallgatás!

 

Sokszor hallottuk ezt az igét 2016-ban. Amikor János evangéliumának bevezetőjeként leírta az Ige megjelenését a világban, lépésről lépésre építette fel azt, hogy a kezdetben már létező és örökkévaló Igét bemutassa mint Isten tökéletes kijelentését, aki belépett a világba.

De mit hozott Jézus Krisztus a világba? Egy hete ünnepeltük a világba való belépését – ahogy mint a világ világossága megjelent közöttünk, akinek van egy életkönyve, amibe azok nevei vannak beírva, akiket kiválasztott az örök életre, és akik őt, mint világosságot követik.

Tovább olvasom

Alapige: Zsid 12:2

 Letöltés, meghallgatás!

Alapige: 1Pt 1:5

Lekció: Mt 16:13-20

Letöltés, meghallgatás

 

Az év elején egy csodálatos ígéretet vehettünk Istentől – azt, hogy ő hit által megőriz minket az üdvösségre. Valaki elmondta, hogy annyira erőssé vált a számára ez az Ige, mint az „áldás békesség” köszönés. Örülök, hogy ha mindannyiunk életének a belső részévé válik, hiszen egy-egy év vezérigéjének éppen ez a célja – hogy Isten Igéjének egy-egy igazsága úgy belénk ivódjon, hogy ott maradjon kitörölhetetlenül, alakítva és formálva az életünket, a gondolkodásunkat, továbbvezetve az életünket a hitben való növekedés útján.

Így olvasom ma utoljára, ennek az évnek a lezárásaként felolvasni ezt az igét, az 1Pt 1:5-ből visszatekintve azokra az üzenetekre, amit ennek az évnek az elején kaptunk.

Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre, amely készen van, hogy nyilvánvalóvá legyen az utolsó időben.

Tovább olvasom

Alapige: Róm 5:10

Lekció: Róm 1:18-32

{audio}files/istentiszteletek/2011/2011-12-31.mp3{/audio}

 

 

Fejezzük be ma is az évet azzal az igével, amivel kezdtük, és amivel kezdtünk minden istentiszteletet. Alapigénk a Rm 5:10

Mert ha akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltetett minket az Isten önmagával Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által.

Ebben az igében azt mondja el nekünk Isten újra és újra, hogy ő volt az, aki kezdte velünk a megbékélést annak érdekében, hogy üdvözítsen bennünket. De ez a megbékélés nemcsak egy irányú. Egyrészt Isten kezdeményezi irántunk – hiszen ellenségei voltunk. Másrészt nekünk is meg kell békélnünk Istennel. Ez nem is annyira könnyű. Rendkívül erős bennünk a lázadás indulata bennünk mindazzal szemben, ami isteni. Hogy ez hangos káromló lázadás, mint Christopher Hitchensé, egy passzív szellemi kérdésekkel szembeni teljes közöny, ahogy rengeteg ember él, vagy éppen egy törvényeskedő vallásosságba menekülés a kegyelem és igazság elől, mint a farizeusok és farizeuskodók vallása – a lényegét tekintve mindegy is. Ott van bennünk a lázadás – mert Ádám természetét örököltük és Ádám természetével jöttünk a világba. És Isten bennünket lázadókat keres. Ő azt mondja, hogy ebben az állapotunkban végtelenül szánalomra méltó és elveszett emberek vagyunk. Ez persze megalázza és megtöri a büszkeségünket, de vagy hagyjuk magunkat meggyőzni Istentől, vagy szembenézhetünk büszkén az örök rettenettel.

Isten tehát megbékélt irántunk. Röviden foglaljuk össze, hogy miről is szól – szólt mindez.

Tovább olvasom

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok