Alapige: 4Móz 11

Lekció: Jn 6:22-35

 Letöltés, meghallgatás!

 

Talán ismerős a történet, sok helyen előfordult. Elérkezik a várva várt ünnep – karácsony vagy születésnap – a kisgyermek megkapja a vágyott ajándékot – Legót vagy Playmobilt –, hatalmas az öröm. Kibontja a csomagot és a kezébe akad a dobozból egy katalógus. Talán még össze sem rakta az új ajándékát, de már a katalógust nézegeti, hogy mit szeretne legközelebb kapni. A kezdeti önfeledt örömöt még ki sem éli, az ajándékát még csak nem is élvezte ki igazán, de már ott az újabb kívánság.

Jól tudják a gyártók, hogy milyenek vagyunk. Jól tudják, hogy milyen a lelkünk. Hogy mennyivel könnyebben látjuk meg azt, ami nincs, hogy azután sóvárogjunk mint hogy annak örüljünk hálás örömmel, ami van, amit megkaptunk, ami a miénk.

Tovább olvasom

Hitetlenség - lázadás

Lekció: Lk 9:57-62
Alapige: 4Móz 14:1-25

Talán alig van olyan ember, aki ne ismerné a „Brexit” kifejezést. Csütörtökön a britek elég szoros eredménnyel, de népszavazáson döntöttek arról, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Únióból. A népszavazás eredményére a miniszterelnük lemondott. A többség döntött. Hogy a döntés jó volt-e vagy sem, nem tudom, de nem is akarom megítélni, különösen nem a britek helyett. De azért tegyük fel a döntéshez kapcsolódó fontos kérdéseket: Vajon a többségnek mindig igaza van? Vajon egy döntés helyessége többségi kérdés? Tényleg az a jó, ha mindig a többség akarata érvényesül? Persze fordítva még ijesztőbb lehet, ha arra gondolunk, amikor egy erőszakos kisebbség kényszeríti rá az akaratát a többségre.

Tovább olvasom

Alapige: 4Móz 14:24, 2Tim 1:7

Lekció: Ef 6:10-17

 Letöltés, meghallgatás!

 

Nem tudom, hogy tudjuk-e, hogy Hawaii történelmének is vannak magyar vonatkozásai. Ma ez is kiderül.

Miután a Hawaii szigetcsoport kis királyságait I. Kamehameha király egyesítette néhány évtizedig a kis királyság sikeresen állt ellen a nyugati – eleinte főleg francia – gyarmatosítási törekvéseknek. III. Kamehameha király 1825-ben a protestáns keresztyénséget is felvette a hatékony missziós munkának köszönhetően. A magyar szál már V. Kamehameha uralkodó idején az 1870-es években kerül be királyság történelmébe, amikor is a király az országa függetlenségére leselkedő veszélyek miatt úgy határozott, hogy európai jellegű és szintű hadsereget állít fel, aminek következtében szerződtetett néhány nyugati katonatisztet, akik közé tartozott Jajczay József huszárkapitány is. Egyes források szerint ő volt a király testőrségének kapitánya, bár erre nincsenek határozott bizonyítékok, ami viszont sokkal biztosabb, hogy rá bízták a katonai kiképzés tejes megszervezését és irányítását. Azért óriási hadsereget ne képzeljünk el: egy amerikai tábornok volt a főparancsnok, volt még néhány tiszt és rajtuk kívül a hadsereg állt hat őrmesterből, nyolc káplárból, ötvenkilenc őrvezetőből és hatvanhárom közlegényből.

Tovább olvasom

Igehely szerint

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok