Lekció: Rm 12:1-21
Alapige: ApCsel 3:1-10

 Letöltés, meghallgatás

Biztos sokan ismerik azt az anekdotát, amikor két férfi beszélget a kocsmában és már kissé kapatos állapotban az egyik kérdezi a másiktól: „Barátom, ha lenne két házad, az egyiket nekem adnád?” „Barátom, ha lenne két házam, az egyiket neked adnám.” „És barátom, ha lenne két autód, az egyiket nekem adnád?” „Persze, barátom, ha lenne két autóm, az egyiket neked adnám.” „És drága barátom, ha lenne két inged, az egyiket nekem adnád?” „Azt nem”. „De miért?” „Mert két ingem van.”

Pál apostol egy helyen úgy tanítja a korinthusiakat az adakozásról, hogy ha van bennük készség az adakozásra, akkor az pont aszerint kedves, amije kinek-kinek van, nem aszerint, amije nincs.1 Visszatérve az előbbi anekdotához: azt mindig könnyebb odaadni elméletben, amink nincs, mint azt felajánlani Krisztus nevében, amink van.

Tovább olvasom

Lekció: Lk 4:14-30

Alapige: ApCsel 16:11-15

Letöltés, meghallgatás!

 

Mindannyiunknak vannak olyan élményei, hogy azok, akikkel az evangéliumot megosztjuk, elutasítják az evangéliumot, sokszor vele együtt minket is. Mások meg elfogadják, és szeretettel befogadnak minket a szívükbe is. Sokszor azok utasítják el, akiket nagyon szeretnénk, ha elfogadnák. Olyan sokat imádkozunk értük; már nem tudjuk, hogy mondjuk el és mégsem történik meg a várt fordulat, sőt néha még rosszabb lesz. Van, aki elfogadja, van aki elutasítja. És néha mardos a kétség: mit rontottunk el?

Tovább olvasom

Alapige: ApCsel 17:22-24

Fóris István igehirdetése

Letöltés, meghallgatás

Alapige: Apcsel 17:10-15

 Letöltés, meghallgatás!

Alapige: Apcsel 22:21

Lekció: Ézs 42:1-13

Letöltés, meghallgatás!

 

Miklósnak és Zsófiának hallottuk az előbb a beszámolóját arról, hogyan készítette őket eddig Isten a misszióba, és ők maguk is hogyan készülnek.

Ahogy hallgattuk őket, mindenképpen fel kell tennünk magunkban a kérdést – ez vajon csak az ő ügyük? Mostanában napi igeként az Apostolok Cselekedeteit olvassuk, amit úgy is tekinthetünk mint a bibliai egyháztörténetet. Az Apostolok Cselekedetei egy olyan egyháztörténetet írnak, amire azért érdemes figyelni, mert ez a típusú egyháztörténet az igazi egyháztörténet. Az igazi egyháztörténet ugyanis misszió-történet, az Isten Országa növekedésének története.

Sokszor azt tekintjük egyháztörténetnek, hogy hol milyen templomok, épületek épültek, milyen intézmények alakultak, az egyház milyen társadalmi-politikai pozíciót foglalt el. Nem teljesen lényegtelen ez sem, de félrevezető, ha csak ennyit látunk az egyház történetéből, és közben nem látjuk az egyháztörténet missziói és lelki vonalát.

Az igazi egyháztörténet az elhívások és elküldések története. Ahogy egy ember megismeri az Isten megváltásának titkát a saját élete felől, azután felismeri Istentől nyert küldetésének célját. De ez a cél nem csak a saját célja. Istennek egy olyan célja, amelyet nem egyénekre, hanem közösségekre bíz rá, lelki gyermekei közösségére. És hogy ebben kinek mi a feladata az már a lelki ajándékok területét érinti.

Tovább olvasom

Alapige: Apcsel 2:1-17

Lekció: 5Móz 16:1-17

Letöltés, meghallgatás!

 

Amikor pedig eljött a pünkösd napja

1. A pünkösd eredete

Azt ígértem, hogy ma arról fogok beszélni, hogy miért pünkösdkor van a pünkösd? Az elmúlt héten gondolkozott rajta valaki? Van-e valamilyen oka annak, hogy ami azon a jeruzsálemi pünkösdön történt miért pont akkor és ott történt?

Maga a pünkösd szó görög eredetije simán csak ötvenet jelent és önmagában semmi sem utal arra a világra szóló csodára, hogy az Atya és a Fiú elküldte a Szentlelket azért, hogy a hívők szívében Krisztus élete verjen gyökeret és a Jézusban hívők egy új életet élve Jézusban éljenek és Jézus bennük éljen.

Ahhoz, hogy a pünkösd keresztyén jelentőségét mélyebben megérthessük, értenünk kell azt, hogy hogyan gyökerezik benne mindez az Ószövetségben, mint ahogy az Újszövetség gyakorlatilag érthetetlen az Ószövetség nélkül. Pontosan ezért valljuk a II. Helvét Hitvallással együtt azt, amivel az egész hitvallás kezdődik: „Hisszük és valljuk, hogy a szent próféták és apostolok kanonikus írásai mind az Ó-, mind az Újtestamentumban Isten igaz igéje …”

A pünkösd eredetileg az Ószövetség három főünnepének egyike, amit héberül Sávuótnak, a hetek ünnepének hívnak. Azért nevezték el így, mert a mózesi rendelkezés szerint a páskaünnep után hét hetet kellett számolni és az ötvenedik napon tartották ezt az ünnepet, ebből is származik görögből magyarosodott pünkösd elnevezés.

Tovább olvasom

Alapige: Apcsel 7:54-60

Lekció: Apcsel 6:8-15

Letöltés, meghallgatás!

 

A mai napon nem megyünk tovább a Zsidókhoz írt levélben – amit remélem a jövő héten megteszünk. Két ok miatt van ez így. Az egyik ok az, hogy mivel a soron következő szakasz a Szentírás ún. nehéz textusai közé tartozik, helyes megértése nagyon komoly körültekintést igényel, éreztem, hogy még foglalkozni kell vele ahhoz, hogy úgy mondhassam el az üzenetét, hogy valóban érthető legyen.

A másik ok pedig az, hogy a héten a napi igék egyik szakasza az Apostolok Cselekedeteiből olyan erővel ragadott meg, hogy már a hét közepén éreztem azt, hogy ezzel az igeszakasszal Istennek terve van. Mégpedig azért, mert erősen összefügg gyülekezetünk éves vezérigéjével, és még arra is egy jó bibliai példa, hogy mit jelent az, hogy valaki nemcsak a könnyű eledellel, a tej italával táplálkozik, hanem kemény eledellel is.

Hétről hétre elhangzik a bátorítás a köszöntésben: „Nézzünk fel Jézusra …” De vajon amikor felnézünk látjuk is őt? Talán ismerjük a mondást: „Ne csak nézz, láss is.” Meglátjuk-e Jézust, miközben felnézünk rá? A mai történetünk üzenete ebben a látásban akar a segítségünkre lenni.

Tovább olvasom

Letöltés, meghallgatás!

Alapige: Apcsel 19:1-2

Lekció: Apcsel 2:29-42

 

 

Kaptatok már Szentlelket? … Minden pünkösdnek, így a mostaninak is akár nyíltan, akár rejtetten, de ez a központi kérdése: Kaptatok-e már Szentlelket?

Nem az a fő kérdés, hogy kicsoda a Szentlélek, bár a Szentlélekről szóló tanítás fontos része hitünk igazságainak, de a tanítástól még nem leszünk Lélek átjárta, Lélekkel betöltekezett emberekké.

Kaptatok-e már Szentlelket? Miért is kérdezem meg ezt már harmadszor röpke egy percen belül? Azért, mert muszáj megvizsgálnunk azt a kérdést hogy tekinthetjük-e magunkat hívőnek anélkül, hogy a Szentlélek bennünk lenne.

Ha megkérdezném tőletek, lehet-e valaki hívő anélkül, hogy benne lenne a Szentlélek – a legtöbben talán azt mondanátok: biztos nem. Ez tűnik a helyes válasznak. Ha azt kérdezném meg tőletek, hogy hívőnek tartod-e magad, a legtöbben valószínűleg azt mondanátok, hogy igen. De ha azt kérdezném, hogy szerinted benned él-e a Szentlélek – azt hiszem a legtöbben inkább zavartan néznétek el a levegőbe.

Tovább olvasom

Igehely szerint

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok