Alapige: Jel 7:9-10

Lekció: Mt 21:1-11

 Letöltés, meghallgatás!

 

Amikor Virágvasárnapot ünneplünk akkor tekintetünket már előrevetjük Istennek azokra a nagyszerű tetteire, amelynek a Virágvasárnap a nyitánya. Ennek az eseménynek kicsit idézzük fel azokat a jellegzetességeit, amelyet az evangéliumban olvastunk. Jézus felül egy fiatal szamárra, amelyen még nem ült senki, hogy így jelezze, hogy ő a messiási próféciák beteljesedése, amelyről Ézsaiás és Zakariás könyvében olvashatunk. Ezt ismeri fel a Jeruzsálembe a páska ünnepére érkező zarándoknép, és nagy örömmel fogadták Jézust, leterítették elé az útra a ruháikat, valamint lombos és pálmafa ágakat vágtak, azt is az útra szórták elé. A 118. zsoltárt énekelték illetve hangosan kiáltották, amiből Máté evangélista ennyit idéz: “„Hozsánna a Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban.”1

Ebben a kiáltásban összegződik az a nagy várakozás, hogy a Messiás szabadulást hoz a zsidó népnek a földi elnyomás alól, elfoglalja Dávid trónját Jeruzsálemben és onnan kiindulva kiterjeszti uralmát az egész földre, aminek következtében a teljes föld békességben élhet Istennel a Messiás uralma alatt.

Ez azonban nem lehetséges, mert nemcsak a föld népei ellenségesek Istennel, hanem a választott nép sem él az Isten iránti engedelmességben, amit megmutat az is, ahogy Jézus bemegy a templomba és ott a pénzváltókat és az áldozati állatok árusait kizavarja ezekkel a szavakkal: “Meg van írva: Az én házamat imádság házának nevezik: ti pedig rablók barlangjává teszitek.”2

Tovább olvasom

Alapige: Lk 24:36-49

Lekció: Jel 9:1-12

 Letöltés, meghallgatás!

Alapige: Jel 7:9-12

  {audio}files/istentiszteletek/2011/2011-12-26.mp3{/audio} 

 

 

Az előző két istentiszteletünkön az a két üzenet domborodott ki, hogy Isten minden méltatlanságunk ellenére hogy öltöztet minket az üdvösség ruhájába és teríti ránk az igazság palástját – ezzel is örömbe öltöztetve az életünket. A tegnapi napon pedig arról beszélt velünk a mi Istenünk, hogy a karácsony üzenetének erejével milyen jó és nemes dolgok áradhatnak be az életünkbe, amelyek soha sem vesznek el, és milyen gonosz és nem kívánatos dolgok változhatnak meg. És ma innen lépünk tovább – mert ahogy Isten ajándékai beáradnak az életünkbe úgy éljük át azt, hogy olyan jó dolgokat kapunk, amelyek nem veszhetnek el, ugyanakkor ami nemkívánatos és gonosz az életünkben, az megváltozhat. Így láttuk meg azt, ahogy egyre inkább hasonlítunk Krisztusra, úgy lesz egyre fontosabbá a számunkra, hogy ne a magunk érdemével dicsekedjünk, hanem Krisztust imádjuk és dicsőítsük.

Tovább olvasom

Alapige: Jel 21:1-2.9-11.22-27 Lekció: Jn 14:1-6

{audio}files/istentiszteletek/2010/2010-12-19.mp3{/audio} 

 

 

A XVI-XVII. sz-ban élt egy legenda egy városról valahol a dél-amerikai őserdő mélyén, amelyről azt tartották, hogy házait aranylemezek borítják, a kövezete pedig drágakövekből van kirakva. Több expedíció is indult ennek a városnak a felfedezésére, amely a legendákban az El Dorado nevet kapta – de senki sem találta meg. Az Aranyvárost azóta már nem keresik expedíciók, de a neve fennmaradt, mint a mesés gazdagság egyik metaforája: El Dorado. Pedig El Dorado létezik és egy valóságos város, nem puszta metafora.

Tovább olvasom

Igehely szerint

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok