Lekció: Mk 9:2-13

Alapige: Mk 9:14-29

 Letöltés, meghallgatás

Gondolom mindnyájatoknak vannak olyan tapasztalatai az életből, amire azt mondhatjuk, hogy a hegycsúcs élménye.

Eszünkbe juthat egy csodálatos szabadság, amikor az időjárás ideális volt, a szállás kényelmes, a körülmények nyugodtak, a környezet álomszerű. Vagy egy lelki hét, ahol úgy érezted Isten különleges módon nyitotta meg előtted a szívét és a kegyelem igazi csodáiba pillanthattál be – és elhitted, hogy a lehetetlen lehetségessé válik.

Azután bekövetkezett a sokkhatás … elérkezett az idő, le kellett ereszkedni a hegyről és vissza kellett térni a hétköznapi valóság mindennapjaiba. Haza kellett térni, úgy vége lett az álomnak és a valóság, mintha valami egészen más lenne. Mintha nem az lenne a valóság, mint ott a hegyen, hanem az, ami a hegy lábánál zajlik.

Valami ilyesmit élhetett át az a három tanítvány, aki ott volt Jézussal a hegyen és tanúi voltak Jézus mennyei dicsőségének. Képzeljétek el azt a csalódást, amikor mindez véget ért és le kellett jönniük a hegyről. Éppen egy nagyszerű élményük volt – bepillantottak a mennybe. De még ennél is több történt – a menny körbeölelte őket. Jézus átalakult, megjelent Mózes és Illés és a tanítványokat is beborította a dicsőség felhője és hallották Isten hangját. Ez a tapasztalat annyira meghatotta őket, hogy Péter végleg ott akart maradni. De ez ott és akkor még nem lehetséges. Le kell menniük a hegyről … és odalent várja őket az élet. És minden olyan más. Vissza kell térni a hétköznapi valóságba.

Tovább olvasom

Lekció: Jel 22:12-21
Alapige: Mk 15:42-47

 Letöltés, meghallgatás

Pap András igehirdetése.

Lekció: Zsolt 90.
Alapige: Mk 14:26-42

 Letöltés, meghallgatás

Pap András igehirdetése.

 

Lekció: 1Móz 3:8-15

Alapige: Mk 7:1-23

 Letöltés, meghallgatás

Pap András igehirdetése.

 

Alapige: Mk 8:13-21

 Letöltés, meghallgatás!

Alapige: Mk 4:30-34

Lekció: Jel 7:9-14

Letöltés, meghallgatás!

 

30Majd így folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát, vagy milyen példázatba foglaljuk? 31Olyan, mint a mustármag: mikor elvetik a földbe, kisebb minden magnál a földön, 32miután pedig elvetették, megnő és nagyobb lesz minden veteménynél, és olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészket rakhatnak az égi madarak.” 33Még sok hasonló példázatban hirdette nekik az igét úgy, amint megérthették. 34Példázat nélkül nem is szólt hozzájuk, maguk között azonban tanítványainak megmagyarázott mindent.

1. A keresztyénség nagysága

A National Geographic magazinban egyszer volt egy térképmelléklet, amely a globalizációval kapcsolatban mutatta be azt, hogy egy-egy világmárka mennyire elterjedt a földkerekén – mint mondjuk a Coca Cola, a Toyota és hasonlók. És ahogy néztük ezt a térképet az egyik barátom megállapította, hogy a keresztyénség azért ezeket a világmárkákat megelőzi, a Jézus Krisztusban való hit kiterjedtebb a Glóbuszon, mint a világmárkák közt vezető Coca-Cola. A világ legnagyobb vallása a keresztyénség, a vallások közül a legerőteljesebb és legigazabb üzenete Jézus Krisztus evangéliumának van. És most nem is a tömegekre gondolok, hanem arra, hogy mennyire szétterjedt a keresztyén hit a világban.

Tovább olvasom

Alapige: Mk 1:9-15

Lekció: Mk 1:1-8

Letöltés, meghallgatás!

 

Holnap kezdődik a gyermekek tábora, ami szombaton egyből az ifitáborral folytatódik, jövő héten nem leszek itthon vasárnap sem, így ha most folytatnám Melkisédek történetével a Zsidókhoz írt levél magyarázatát, meg kellene szakítani.

Mivel a héten végére érünk a református kalauz szerint az Apostolok cselekedeteiről írott könyvnek és a Márk evangéliumába kezdünk bele, így most Jézus szolgálatának kezdetébe és próbájába fogunk beletekinteni.

Márk az az evangélista, aki mindenféle bevezetés nélkül egyből Jézus messiási szolgálatával kezdi meg evangéliumát. Nincsenek születéstörténetek, mint Máténál és Lukácsnál, nincs egy mély teológiai bevezetés, mint Jánosnál. Rögtön azzal kezdi, hogy Keresztelő János színre lép, mint Jézus előkészítő prófétája és azután már Jézus jön is, megkeresztelkedik a Jordánban, majd egy rövid utalás erejéig beszél Márk Jézus megkísértéséről, majd arról, hogy Jézus prédikálni kezd. Alapigénk a Mk 1:9-15

Tovább olvasom

Alapige: Mk 15:39

Lekció: Mk 15:33-41

Letöltés, meghallgatás!

 

Jézus halálának eseményeinél sokféle embert láthatunk és figyelhetünk meg. Ott vannak a kereztrefeszített rablók, akiket Jézus jobb- és balkeze felől feszítettek keresztre. Ott vannak a kivégzést szorgalmazó főpapok és írástudók, vannak ott egyszerű kíváncsiskodók, akik végignézik az egész kivégzést, vannak akik csak arra járnak, de azután tovább is mennek. Vannak, akik a kíváncsiskodásnál aktívabban vesznek részt az eseményekben, mint például az az ember, aki ecettel itatja Jézust, és ott vannak a távolabbról figyelő asszonyok, akik Jézus követői voltak, és akik szolgáltak neki. Mindenkiről lehetne beszélni, vagy éppen együtt az összesről, de Márk mégis ráirányítja a figyelmet egy emberre, aki különbözik az összes többitől. A századosra, a katonatisztre, aki az egész kivégzést vezette. Sem előbbi életéről, sem további sorsáról nem tudni semmit, de úgy tűnik, hogy a keresztnél történtek döntő befolyást gyakoroltak az életére. Van is olyan, akinek a fantáziája beindult a százados kapcsán és írt az ő életének folytatásáról egy regényt „És köntösömre sorsot vetettek” címmel. Bár a regény fikció, mégis a századosnak a kereszt tövében elhangzó mondata jó kiindulási pontként szolgál.

Tovább olvasom

Igehely szerint

Gyülekezetünk elérhetőségei:

Címünk: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33
Telefon: 06-29-340-531
E-mail címünk: hivatal@gyaliref.hu
Az egyházközség számlaszáma: 64400044-10408234
A lelkész hivatal nyitvatartási ideje: Kedd-Péntek: 16:00-18:00


Térkép:

 

Copyright © 2013 Gyáli Református Gyülekezet. Minden jog fenntartva.

A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hétköznapok ünnepei

Gyáli Református Egyházközség (@gyaliref.egyhaz) által megosztott bejegyzés,

© Gyáli Református Egyházközség. Minden jog fentartva.
Free Joomla! templates by Engine Templates
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Ok